Word je graag op de hoogte gehouden voor de toelatingsprocedure van 2025? Meld je hier aan als geïnteresseerde.
Onze inhousedagen vinden plaats op vrijdag 17 januari 2025 (fysiek) en donderdag 13 februari 2025 (digitaal): je kunt je voor één van deze dagen hier aanmelden.
De procedure bestaat uit de volgende onderdelen:
|
3 maart 9.00 uur - 24 maart 12.00 uur |
|
9 - 11 april (een dagdeel) |
|
7 - 21 mei (een dagdeel) |
Uiterlijk 23 mei |
|
2 - 6 juni |
|
Tweede helft juni |
De toelatingsprocedure voor het traineeprogramma van de Academies gaat elk voorjaar van start. Nadat je je in ons portaal hebt aangemeld zijn er twee rondes, die allebei op onze locatie in Den Haag plaatsvinden. Heb je geen ov-weekabonnement? Dan vergoeden wij je treinkaartje tweede klas, binnen Nederland. Hieronder geven we uitleg over elke ronde.
Als je aan de toelatingsprocedure wil deelnemen, registreer je je eerst in de ePortfolio. In de ePortfolio kun je je sollicitatie in je eigen tempo doorlopen. Als je uitlogt blijven reeds ingevulde gegevens bewaard tot de volgende keer. Na je registratie upload je jouw cv en getuigschrift(en) of een ander bewijs van (binnenkort) afstuderen.
Nadat je je aanmelding definitief hebt gemaakt, hoor je binnen een week van ons of je voldoet aan de aanmeldingseisen. Als dat zo is, maken we direct een afspraak met je voor de dag waarop je bij ons langskomt voor ronde 1. Dus: hoe sneller je je aanmeldt, des te eerder je zekerheid hebt!
Inloopspreekuur
Voorafgaand aan de eerste ronde organiseren we een online inloopspreekuur op vrijdag 4 april om 10 uur. Dan beantwoorden we al jouw mogelijke vragen rondom de toelatingsprocedure. Los van dit spreekuur kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Karen van der Els als je vragen hebt.
Ronde 1 bestaat uit drie onderdelen: een cognitieve capaciteitentest, twee talentgerichte vragen en een juridische schrijfproef. Deze onderdelen vinden na elkaar plaats, natuurlijk met de nodige pauzes ertussen.
De capaciteitentest, ook wel een IQ-test genoemd, bestaat onder andere uit cijferreeksen, analogieën, diagrammen en figuurreeksen (ongeveer 60 minuten). Klik hier om alvast te oefenen.
Bij de talentgerichte vragen beantwoord je twee vragen over jouw motivatie en talenten (45 minuten). Zo willen we graag iets meer te weten komen over wie jij bent en wat jou drijft. Juist die persoonlijke aspecten zijn - naast jouw juridische kwaliteiten - erg belangrijk voor ons en voor de Rijksoverheid.
De juridische schrijfproef bestaat uit de beantwoording van twee juridische vragen over actuele maatschappelijke vraagstukken (90 minuten). Het gaat erom of jij een juridisch probleem kunt analyseren en jouw bevindingen duidelijk en overtuigend uitschrijft: dat zijn essentiële kwaliteiten voor wetgevingsjuristen en overheidsjuristen.
Op basis van de gecombineerde resultaten van de capaciteitentest, de talentgerichte vragen en de juridische schrijfproef maken we een selectie. De geselecteerde kandidaten gaan door naar de tweede (en laatste) ronde.
Voor de laatste ronde van de procedure ga je op gesprek bij twee toelatingscommissies. Zij vragen naar je persoonlijke achtergrond en studie- en werkervaring. Ook leggen zij je enkele (juridische) dilemma's en vraagstukken uit de praktijk voor om te zien hoe jij dergelijke dilemma's en vraagstukken analyseert en beoordeelt.
Na afronding van alle gesprekken vindt een laatste selectie plaats.
We bellen alle kandidaten om de uitslag van de tweede ronde mee te delen. Deze uitslag kan zijn:
1. Je bent toegelaten tot de traineeopleiding. Gefeliciteerd, we zien je graag bij de kennismakingsronde!
2. Je bent niet toegelaten tot de traineeopleiding. Wat ontzettend jammer! Maar je kunt volgend jaar nogmaals solliciteren.
3. Je staat op de wachtlijst. Soms weten we nog niet zeker hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zijn en wachten we op de definitieve bevestiging van een of meer ministeries of uitvoeringsinstanties. In dat geval moeten we je vragen om nog even te wachten tot we zeker weten of we je een opleidingsplaats kunnen bieden.
Als je bent toegelaten als trainee maak je gedurende de kennismakingsweek kennis met de academie, de andere trainees en de opleidingsplekken. We vertellen je alles over de opleiding en je hoort van (oud)trainees hoe zij hun werkplekken ervaren. Tegelijkertijd kunnen de leidinggevenden van de opleidingsplekken ook kennis maken met de nieuwe groep trainees om zo te zien wie er goed in hun team zou passen. Goed om te weten: de dagen van de kennismakingsronde zijn goed gevuld met afspraken, we gaan ervan uit dat je dan elke dag volledig beschikbaar bent!
Na de kennismakingsweek bepaalt de rector van de academie waar je aan het werk gaat - indien mogelijk rekening houdend met de voorkeuren van de opleidingsplekken en de trainees. Na de zomervakantie start je in september aan jouw carrière als jurist bij de Rijksoverheid!